17 jan Keksići sa ukusom mente
Sastojci
- 250 gr brašna
- 125 gr margarina
- 60 gr šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje
- malo mleka
- 1 kašika suve nane
- preko keksa malo prah šećera
- 2 štangle čokolade
Priprema
U brašno dodajte na listice izrezan margarin i prstima napravite ravnomerne mrvice. Dodajte šećer, vanilin šećer, nanu i jaje, i rukom malo duže mesite testo, ako je suviše suvo malo mleka dodajte, dok dobijete glatko testo.
Napravite loptu, uvijte u foliju i stavite pola sata u frižider.
Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tanko testo debljine 3 mm, i modlom kog želite oblika vadite keksiće, ređajte na papir na plehu, a zatim pecite u zagrejanoj rerni, pazite da ostanu svetli, negde oko 8 min.
Kada se ispeku i malo prohlade, uvaljajte u prah šećer. Čokoladu istopite i sipajte u špric i u tankom mlazu i nepravilnom obliku nanesite na keksiće. Čokolada nije obavezna, više je dekorativna a i pojačava ukus mente.
Možete koristiti suvu nanu koju trebate dobro izmrviti.
Ovaj jako aromatičan keks, toplo preporučujem narocito u ovim zimskim danima.
Serviranje
Predlažemo serviranje keksića uz Schargo tea nana.
Nema komentara