17 jan Mirišljavi keksići
Mokri sastojci
- 170 gr
- 1 veće jaje
- 1 kašika hladne vode
- 100 gr šećera
- 2 kašike meda
Suvi sastojci
- 200 gr brašna
- 150 gr integralnog brašna
- 50 gr mlevenih ovsenih pahuljica
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica kardamoma
- pola kašičice cimeta
- tri, četiri kašike belog kristal šećera da se keksići uvaljaju pre pečenja
Priprema
1. Sve mokre sastojke staviti u činiju i dobro izmiksati. Izmešati brašna sa začinima i postepeno dodavati u već izmešane mokre sastojke, mešati najpre varjačom a onda umesiti mekano testo. Ono mora biti između mekanog i lepljivog, tako da možda će trebati malo manje ili više brašna, oseti se pod rukom.
2. Testo umotati u providnu foliju i obavezno ostaviti da odleži u frižideru, najmanje pola sata, sat, a može i duže. Da bi se pre ohladilo, može se podeliti na tri kugle ili rastanjiti na poslužavniku pa tako ostaviti u frižideru.
3.Od stvrdnutog testa koje više neće biti tako lepljivo, otkidati kuglice veličine oraha u ljusci, uvaljati ih u kristal-šećer i ređati na pleh obložen papirom za pečenje sa većim razmakom.
Zatim pritisnuti dnom čaše da se malo spljošte, a ako se lepi, najpre čašu utisnuti u šećer pa tek onda u keksić.
4.Ukoliko želite da keksići imaju lepu šaru, pronađite neku čašu poput ove i njenim dnom pritisnite svaki keksić, izgledaće mnogo lepše .
5.Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći keksiće, najduže 8 minuta, ne smeju da se prepeku. Ohlađene keksiće staviti u metalnu kutiju.
Posluživanje
Serviranjte keksiće uz Schargo tea jabuka i cimet i uživajte. Prijatno.
Nema komentara