Mirišljavi keksići

mirišljavi keksići

Mirišljavi keksići

Mokri sastojci

  • 170 gr
  • 1 veće jaje
  • 1 kašika hladne vode
  • 100 gr šećera
  • 2 kašike meda

Suvi sastojci

  • 200 gr brašna
  • 150 gr integralnog brašna
  • 50 gr mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica kardamoma
  • pola kašičice cimeta
  • tri, četiri kašike belog kristal šećera da se keksići uvaljaju pre pečenja

Priprema

1. Sve mokre sastojke staviti u činiju i dobro izmiksati. Izmešati brašna sa začinima i postepeno dodavati u već izmešane mokre sastojke, mešati najpre varjačom a onda umesiti mekano testo. Ono mora biti između mekanog i lepljivog, tako da možda će trebati malo manje ili više brašna, oseti se pod rukom.

2. Testo umotati u providnu foliju i obavezno ostaviti da odleži u frižideru, najmanje pola sata, sat, a može i duže. Da bi se pre ohladilo, može se podeliti na tri kugle ili rastanjiti na poslužavniku pa tako ostaviti u frižideru.

3.Od stvrdnutog testa koje više neće biti tako lepljivo, otkidati kuglice veličine oraha u ljusci, uvaljati ih u kristal-šećer i ređati na pleh obložen papirom za pečenje sa većim  razmakom.
Zatim pritisnuti dnom čaše da se malo spljošte, a ako se lepi, najpre čašu utisnuti u šećer pa tek onda u keksić.

4.Ukoliko želite da keksići imaju lepu šaru, pronađite neku čašu poput ove i njenim dnom pritisnite svaki keksić, izgledaće mnogo lepše .

5.Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći keksiće, najduže 8 minuta, ne smeju da se prepeku. Ohlađene keksiće staviti u metalnu kutiju.

Posluživanje

Serviranjte keksiće uz Schargo tea jabuka i cimet i uživajte. Prijatno.

Nema komentara

Napiši komentar